Makedonia 08/2018 SM/PM -kisa (by Mika Pousi)

3.01. 2019 Off By Jari Korpela

Lento 25.8  3h 8 min ja 45 km ET

Loistava 2-3 m/s starttituuli, hieno startti ja heti etuvasemmalta ylös. Lähdin ensin kohti Krusevoa, odottelin Sirissaa. Heke oli edellä. Sitten tasankoa kohti, jouduin alas harjanteelle ja siinä hinkkasin pitkään. Sitten ylös ja otin kiinni porukkaa. Lensin Prilepiin, jossa Sirissa, Oona ym. Siitä paluumatkalle, mutta jouduin alas ja lasku puoliväliin Krusevoon. hyvä lasku..pehmeä J  Valtavalle pellolle. Mukava lentää, hieno keli, trimmattu siipi toimi kuin unelma, ei rutun ruttua.  Päivän 2. paras Xcontestissa !!!  Minulle 45,47 km ja 54 p (Tube 68 km kolmio ja 109 p )

Lento 26.8 sunnuntai, 4h 18 min ja 64 km kolmio !

Tuuli väärästä suunnasta, päästartissa piti odottaa että termiikki puhaltaa vasten. Olin ajoissa, heikko puhuri…1 m/s ja siipi ylös. Hyvä startti vaikka aika tyhjän oloinen siipi.. piti olla nopea. Nyt ei nostellut ensin .. liuin alas lähellä metsää….aika alhaalta termoa, hetken aikaa erittäin ryppyistä.. sitten ylös ..olin hetken ylimpänä koko porukasta 🙂 Lähdin vuorta myöten etelää kohti ja kaikki perässä…pilven pohjiin ja siitä koitin solan ylitystä, mutta hirmulaskevat ja mataliin. Pelastus keltapunaisen Delta3:n kanssa….löytyi hirmunosto ja taas pohjiin. Siitä flätille muiden perään…..ja sadetta karkuun J Prilepin päällä sitten kunnolla pilvenpohjiin ja etelän lähellä vuorijonoa. Otin kiinni porukan, jossa Mladen, Jani N ja Arto T. Heidän kanssa sitten kimppaa, kunnes sadepilvi pysäytti etelään menon. Sitä karkuun kohti Krusevoa. Lopussa lähellä Mladenia ja Jania, lasku 10 m päähän toisistamme, kaatopaikan viereen.

Nautinnollinen lento, ei yhtään ruttua kuten ei lauantainakaan. Söin yhden energiapatukan lauantain lennolla.  Minun lento päivän 2. paras taas suomalaista, Arska lensi 70 km kolmion.

Lento tiistai 28.8 – Task 1, 74 km, 3h 27 – Maaliin !!!

Kisan alussa normaali stressaava lento monen liitimen kanssa. Erikoinen kisatehtävä, ei siis race to goal vaan elapsed time. Kun startti aukesi, porukka lähti lentämään koilliseen, vähän kuin poispäin menosuunnasta. Lensin porukan mukana ja sain haettu kp aika helposti. Sitten porukka lähti menemään tasankoa pitkin, tein oman ratkaisun ja palasin takaisin starttiin ja siitä vuoren päälle hakemaan toisen kp.

Sitten olikin helppoa mennä vuorta pitkin ja kun se loppui vasta sitten tasangolle ja kohti 3. kp. Makkonen otti minut kiinni muutaman muun Enzon kanssa…lennettiin sitten kimpassa pitkän aikaa 🙂   Voimalaitoksen yli…seuraava kp sivutuuleen ja siitä maaliin, joka olikin ihan lähellä, minulla korkoja joku 1300 m sen päällä! Kävin sitten 2 km etelämpänä, lähellä Kreikan rajaa ja paluu kovaan vastatuuleen, ryppyistä laskussa. Sain maalikaljat järjestäjältä, hienoa. Olin 8, tai 9. maalissa, mutta koska lensin hitaasti olin tuloksissa vasta 14. eli viimeinen maaliin päässyt.  Isolla bussilla paluu.  Hyvä alku kisalle.

Lento keskiviikko 29.8 – Task 2, 52 km, 3h 49 min

Sad smile

Tästä tehtävästä en nyt juuri muista, kotivuorta pitkin ensin pohjoiseen ja sitten etelään, sain haettua toisen kp, mutta sen jälkeen mataliin ja lasku. Taisi olla Heke siinä samalla kylällä, ostin oluet ja siirryttiin pakettiautolla isommalle bussille. Menin ostamaan toista kaljaa ja bussi meinasi jättää 

Lento torstai 30.8 – Task 3, 54 km, 2h 26 min – Maaliin!

Nukuin aika hyvin, oli energiaa.  Startti-ikkunan odottelua Krusevon päällä, korkeudet vaihteli. Kun aukesi olin taas vähän hidas….siinä mentiin kuinekin koilliseen. Kp –vuorella päivä paras nosto yli 4 m/s jolla pohjiin. Siitä kp, jossa ohitin Pulkkisen. Takaisin, ei löytynyt enää sitä hyvää (Antti löysi). Tasangolle, jossa vain heikkoa nostoa, paljon porukkaa, mm Sirissa. Liuin matalissa Prilepin vieressä oleville kukkuloille, kallioille. Olin 30-40 m kallioiden välissä kun löysin heikkoa, Sirissa tuli siihen myös ja Terokin tuli myöhemmin, Pikkuhiljaa siinä ylös, Tero ja Heke lähtivät liukuun ennen minua 🙁  Haettiin kp Prilepin liepeiltä ja siinä täydellä speedillä kohti maalia. Olin 3. viimeinen, Sirissa tuli minun jälkeen.  Mutta kivaa. Maalikaljoja ei enää ollut.  Paku tuli nopeasti ja kyyti Krusevoon.

Lento perjantai 31.8 – Task 4, 27 km, 2h 26 min

Nukuin yöllä vain 5 tuntia, bileissä kauheaa viiniä, liki krapula.  Olin erittäin väsynyt. Startti kuitenkin meni hienosti, lähdin vaan aivan liian myöhään ilmaan ja kun kisa alkoi olin vain n 500 m startin päällä, kun jotkut yli km. Sain sitten jonkinlaiset korot ja lähdin itään kohti kp.  Löysin noin 3 nostoa mutta sitten ei enää ja alas mentiin. Tero lensi ylitseni hiukan pidemmälle.  Keli ylikehittyi, alkoi sataa ja ukkostaa eri puolilla laaksoa ja tehtävä keskeytettiin. Jotkut ehtivät jo maaliin asti.

Kävelin puroa seuraten ensin Teron luokse, ja sitten yhdessä läheiselle huoltsikalle, jossa pari olutta.   Siinä sitten tuli hurja sadekuuro ennenkuin hakuauto haki meidät.

Smile

Tässä vaiheessa olin koko kisan sporttiluokan 2. ja Suomen sporttiluokan 1. 

Lento lauantai 1.9 – Task 5, 30 km,  2h 33 min

Sad smile

Taas hyvä startti, mutta todella heikkoa nostoa alussa ja valuin alas…yli 500 m startin alapuolelle. Sieltä kesti pitkä aikaa päästä ylös ja kun kisaikkuna aukesi, olin vielä aika takana, tosin lähes pilvenpohjissa.  Starttiympyrä oli suuri ja olin siinä huonosti sijoittuneena 

Winking smile

Lensin solan yli ja aika alas kuten kaikki muutkin. Samin ja Kallen kanssa samassa nostossa.   He pääsivät jotenkin ylemmäs, itse räpiköin eteenpäin aika lähellä vuorta. Hekenkin kanssa samoissa, sitten lopulta lähdin flätille liian matalissa ja lasku aika pian sen jälkeen. Perhana. Siinä pakatessa katselin kun porukkaa lensi korkealla kohti käännepistettä.  Melkein tiesin että kulta valui käsistä…Antti lensi maaliin ja Tero meni ohi 2 pisteellä!  Harmi että tuli tämä viides kisapäivä 

Lopputuloksissa olin koko kisan 39.(125 pilottia), sporttiluokan 6.(60 pilottia) , Suomen sporttiluokan 3. (18 pilottia)